CES 2019 - tehnologii inovatoare în sănătate

Tocmai ce s-a încheiat CES-ul și deși nu am ajuns, hai să vedem ce noutăți au fost prezentate în domeniul sănătății.

 

Când spunem aparate electronice nu ne mai gândim de mult numai la televizoare, audio sau frigidere. Tehnologia informației a început de câțiva ani să se intersecteze cu domeniul sănătății precum structura dublu helix a ADN-ului. Iar viitorul sună foarte bine și presupune, printre altele, și accesul mai facil al oamenilor la informații despre sănătate.

 

De aceea, și anul acesta la CES companii de IT, precum Samsung, au prezentat produse care vizează domeniul sănătății.

 

Samsung a prezentat exo-scheletul GEMS-H care dorește sa rezolve problemele de mobilitate sau să grabească recuperarea fizică. Exo-scheletul se adresează zonelor soldului, genunchilor si gleznelor, dar este posibil pe viitor ca Samsung să dezvolte un produs și pentru celelalte părți ale corpului. Exo-scheletul poate îmbunătăți acțiuni precum urcatul scărilor și poate oferi o reducere a efortului depus pentru alte activități, lucru foarte util oamenilor în vârstă.

 

Al doilea punct de interes din partea Samsung a fost segmentul de roboți. Au prezentat un robot denumit Bot Care care este capabil să ofere companie și să monitorizeze funcții de bază ale organismului, cum ar fi: somnul, pulsul inimii și tensiunea arterială. Poate chiar să fie folosit ca reminder pentru a ne aminti când să luăm medicamentele. Știe să detecteze când un om cade și poate apela serviciile de urgență.

 

Căzăturile fac parte dintre cauzele comune de deces la bătrânii de peste 65 de ani.

 

DFree este un dispozitiv care folosește ultrasunetele pentru a detecta nivelul de urină din vezică. Se adresează în special celor cu dizabilități și oamenilor în vârstă. Prin setarea unor alerte dispozitivul poate notifica utilizatorul și astfel se pot evita accidente și chiar se poate renunța la folosirea scutecelor pentru adulți, crescând astfel calitatea vieții.

 

Compania Butterfly își dorește să crească nivelul de acces la ecografii printr-o tehnologie nouă alături de dispozitive mobile. La CES 2019 au prezentat o versiune a aplicatiei lor căreia i-au implementat algoritmi de Inteligență Artificială reușind să îmbunătățească imaginile oferite și chiar să furnizeze date suplimentare.

 

Ceasul Omron Heartguide este un dispozitiv aprobat de FDA pentru măsurarea tensiunii arteriale. Monitorizând calitatea somnului, activitățile și tensiunea arterială, acest dispozitiv poate genera o imagine de ansamblu mult mai precisă pentru o durată mai indelungată.

CES2019 inovatie in sanatate