Despre Bitcoin, crypto și blockchain
Am decis să scriu ideile de mai jos sub forma unui articol pentru a avea o trimitere de câte ori vor fi discuții.
Din start vreau să spun că tehnologia blockchain mi se pare foarte utilă și sunt multiple implementări care ne pot ajuta, însă nu sub forma cripto-monedelor actuale.
Cred că întâi ar trebui să începem cu definiția blockchain:
A blockchain is a growing list of records, called blocks, that are linked together using cryptography. Each block contains a cryptographic hash of the previous block
Iar Bitcoin este o implementare a tehnologiei blockchain sub forma unei monede virtuale.
Principala mea problemă cu Bitcoin vine de la modul în care este prezentată de către susținători. Niște oameni majori, cu drept de vot, aparent educați, care în loc să recunoască că investesc într-o piață speculativă urmărind o posibilă îmbogățire rapidă ies cu tot felul de declarații halucinante.
Declarații care plasează Bitcoin și crypto-monedele ca viitorul sistem monetar, plățile viitorului etc.
Iar discuția se încheie și încep eschivele în momentul în care încep să îi întreb despre ideile de mai jos:
- sistemul monetar al unei țări este strategic și este folosit și pentru a controla economia internă cât și cea externă. Îmi este imposibil să fac legăturile neuronale prin care cineva își închipuie că țările, inclusiv marii jucători (SUA, China, UE), vor renunța la sistemul lor monetar pentru unul asupra căruia nu au control.
- un volum foarte mare al tranzacțiilor cu crypto-monede sunt "gri" ca să nu spun că sunt provenite din activități ilicite. Sunt acei "antreprenori" care au găsit o modalitate nereglementată și mai greu de urmărit pentru tranzacții unde o bancă normală ar fi sesizat autoritățile. Oare ce se va întâmpla cu evaluarea crypto când acești oameni se vor retrage ca urmare a reglementării și a interzicerii tranzacțiilor fara KYC. Detalii se pot găsi pe Twitter la Whale Alert unde puteți urmări milioane și zeci de milioane cum sunt tranzacționate.
- cum spuneam la început și la punctul 1, blockchain-ul este o tehnologie de viitor iar China deja testează alternativa unui Yuan digital. Oare ce se va întâmpla când vor implementa soluția digitală la nivelul țării? Vor interzice celelalte crypto-monede? Drop din firewall? China oricum are o legislație agresivă cu crypto-monedele. Încă un declanșator pentru o prăbușire a crypto-monedelor care nu au susținerea statului.
- viteza unei plați folosind Bitcoin: Cum v-ați simți dacă la fiecare plată cu cardul ar trebui să asteptați 30 de minute până casiera așteaptă aprobarea plății? Visa avea o capacitate de peste 65.000 de tranzactii pe secundă în anul 2017. Capacitatea retelei Bitcoin în acest moment este între 3.3 și 7 tranzactii pe secundă. Dacă luăm o medie de 20.000 tranzactii Visa și 20.000 Mastercard ajungem la 40.000 de tranzactii pe secundă. Iar susținătorii crypto-monedelor afirmă că acestea pot înlocui sistemele clasice de plată dar de fapt se pare că le lipsesc noțiuni de bază despre matematică.
- lipsa de eficienta energetica a implementării blockchain curente în crypto-monede. Iar această ineficiență ar putea fi trecută cu vederea dacă ar rezolva o problemă globală existentă. Dar aceste crypto-monede sunt doar o alternativă, ele nu rezolvă o problemă pentru umanitate și nici nu pot concura cu soluțiile deja existente. Din start existența lor este pusă sub semnul întrebării.
- volatilitatea: aparent acești susținători nu au probleme cu un instrument care are o volatilitate de 20-30% însă sesizeaza imediat că "iar a crescut EUR cu 3%".
- notiunea de descentralizare: care este și una dintre cauzele ineficienței crypto-monedelor în implementarea actuală. Deși sună inovator și conferă un fals sentiment de siguranță, de fapt nu știu dacă avem nevoie de descentralizare. Îți este frică ca vin serviciile secrete și îți golesc contul? Sau un funcționar al băncii îți ia câte 50 de bani ca în filme? Hai să ne amintim problemele ING care până la urmă s-au rezolvat fără erori și fără să avem mii/milioane de noduri descentralizate pentru a ține evidența tranzacțiilor. Cât despre descentralizare se pare că nici nu este atât de descentralizată dupa ce s-au observat reduceri de 20-30% a volumului în momentul în care în China au fost niște evenimente care au oprit temporar niște mine.
- este un mediu speculativ și o metodă foarte ușoară de a acumula bani proveniți de la cei care de fapt nu își permit acele investiții. Cum functionează? Foarte simplu. Ești o "balenă" și ai nevoie să faci niște bani repede. Ai 100 de milioane de $ pregătiți și începi să lansezi zvonuri. Lichidezi cei 100 de milioane lucru care va influența pe termen foarte scurt valoarea. Ai vândut la x$. "Aplaudacii" încep să citească zvonurile, se uită pe grafice și ultimele 3 actualizări sunt în jos. Se sperie și lichidează tot ca să mai salveze ceva din alocațiile copiilor. Prețul e deja x-5%. Acum urmează cei care nu se sperie foarte ușor dar se gândesc că urmează concediul și parcă n-ar vrea să piardă toți banii așa că decid să lichideze. Prețul a ajuns la x-10%. "Balena" cumpără înapoi însă de data asta la x-10% deci are un "profit" de 10%. Prețul crypto-monedei își revine. Ce au ceilalți? Cam -5-10% din sumele investite, dar nu e nimic, cumpără acum iar că de data asta sigur va bubui "to the moon" și vor câștiga și ei.
- "Aplaudacii" de la punctul anterior vor veni apoi la proteste și vor cere ajutorul statului așa cum au făcut cu creditele CHF. Că lor nu le-a zis nimeni și ei nu s-au gândit că se poate întâmpla așa ceva. În schimb până atunci radiau peste tot de "combinația" făcuta și cum au fentat ei sistemul. Iar dacă încercai să blochezi sau să îi informezi cumva imediat săreau că li se îngrădesc drepturile și libertățile. Lipsa educației, financiare în acest caz, este foarte periculoasă.
În concluzie mi se pare că n-am învățat nimic din FNI, Caritas și SAFI. Sau poate fiecare generație trebuie să aibă schema Ponzi a ei?