Bula personală versus bulele celorlalți
V-o mai amintiți? Și ea s-a pișat pe el de vot. La fel ca cei peste 11 milioane de români pe care nu i-a interesat. Adică 60%, adică mai mult decât jumătate.
Democrația înseamnă că majoritatea decide. Majoritatea însemnînd 50% + 1. Nu putem accepta regulile numai când ne convine nouă. Hai să nu fim ipocriți și să ne transformăm în ceva ce contestăm.
Dacă ar fi ieșit cum voiam noi, ne convenea. Acum că nu a ieșit, hai să contestăm sistemul.
Sistemul nu are o problemă. Societatea noastră are probleme. Este o societate bolnavă, pasivă. Noi acum vrem să mutăm muntele dar nu știm nici măcar cum să mutăm bolovanul de la noi din curte.
Dimineață veneam spre birou și o mămică a parcat fix pe trecerea de pietoni, blocând gaura din mormanul de zăpadă prin care se putea trece. Părea genul de om care seara se duce în piața Victoriei. Numai că seara luptă pentru niște drepturi iar în timpul zilei contribuie la degradarea societății.
Pentru că individual, dacă întrebi cetățenii, fiecare "greșeală" pe care o fac ei le este permisă, ei nu-și dau seama că de fapt de la multe lucruri mici încep schimbările. Numai că în momentul când alții fac o golănie se supără. Într-adevar nivelul este altul. Dar mi se pare o ipocrizie să ieși la protest în momentul în care tu:
- tai 4 benzi pe bulevard ca să întorci în loc nepermis
- parchezi ilegal pentru că -> ___________ a se completa cu motiv penibil
- ai descoperit că altcineva a votat în locul tău și nu iei măsuri
- piratăm de pe torenți - aka furt
- antreprenoarea care a postat public pe Facebook că a găsit un local unde se fumează dar nu ne spune care este
- închidem ochii la șpăgi
- votăm oameni condamnați
- ne călcăm în picioare pentru 20 de lei reducere la tigăi
- primim roabe ca ajutor pentru zăpadă și le vindem
Plus numărul de căcați care înfloresc în zăpadă, direct proporțional cu gradul de civilizație.
Dar problema de fapt este alta, cum zicea și Eftimie aici. Sunt sigur că toți cei din piață au cunoștințe/prieteni care se încadrează în lista de mai sus. Dar totuși nu iau măsuri, practic girează atitudinea acelor oameni.
Oamenii care au ieșit în stradă în toată țara reprezintă cam 3% din numărul de votanți. Nu susțin golăniile care se întâmplă, dar susțin sistemul democratic. Iar 3% să-și impună ideile în fața a 18-19% este greșit.
Când vom învăța că este mai ușor să previi decât să repari sau să lupți?