Conferința Europeană despre Planuri de Mobilitate Urbană

European Conference Sustainable Urban Mobility Plans


Pe 16 și 17 Iunie are loc la București Conferința Europeană privind Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (SUMPs).

 

Ieri, după prima zi a conferinței, participanții au putut lua parte la un tur cu bicicleta, pe ruta Grozăvești - Splaiul Independenței - Știrbei Vodă - Berzei - Buzești - Calea Victoriei - Teatrul Odeon.

 

Am fost invitat din partea OPTAR să iau parte la acest tur și să-i fiu "gazdă" unui expert european. Am avut plăcerea să particip la tur alături de Benjamin Fouchard, CEREMA, pe care îl puteți vedea în scurtul interviu de mai jos.

 

Grupul de experți a venit să prezinte "know-how-ul" celor din administrația publică și factorilor de decizie.

 

În timpul discuției cu Benjamin am aflat ce fel de excursii se fac în Franța și cum suntem puțin mai avansați decât Peru.

 

Imi povestea despre o excursie (camping) pe care a organizat-o școala unde învață fata lui. A durat 3 zile, de Vineri până Duminică, și a constat într-un traseu parcurs pe bicicletă și noaptea campare cu cortul. Fata lui are 9 ani.

 

Mi-a mai povestit despre ambuteiajele din Franța și transportul public. Prioritizându-l au reușit să-l facă mai rapid cu 10 minute. 10 minute care înseamnă enorm și care îți pot schimba stilul de viață.

 

Am discutat și despre ideea de șosele suspendate iar concluzia a fost că nu reprezintă o alternativă viabilă. Se va reuși îngrămădirea mai multor autoturisme pe șosea, dar capacitatea orașului de a gestiona traficul va rămâne aceeași.

 

A fost însă "impresionat" de infrastructura din București: primaria care blochează trotuarul și o bandă de circulație pentru a-și parca mașinile, semafoarele fără rost (vezi video), ocolul pistei de biciclete de la Ateneu și atitudinea șoferilor față de bicicliști chiar și când există escorta Poliției Rutiere.


In timpul conferinței, cineva a întrebat: "Și ce soluții avem într-un oraș cu o administrație coruptă?" .... Și a rămas așa.

 

Conferința face parte din UrbanFEST despre care puteti afla mai multe aici.


În weekend-ul 20-21 Iunie Dâmbovița devine navigabilă, după cum ne spune Ivan Patzaikin:

 

Săptămâna viitoare vom vedea cum se navighează pe Dâmbovița, în zona Grozăvești, pentru că zona de la Podul Unirii, la...

Posted by Ivan Patzaichin on Friday, 12 June 2015

 

ELTIS - The urban mobility observatory