Cum văd eu treaba cu serviciile secrete și informațiile criptate

encryption


Îmi tot stau pe limbă câteva idei și după ce am citit acest material am zis să scriu și eu.

 

Sunt două direcții pe care le analizez:

  • Oricât de criptat ar fi un telefon, apelurile GSM, SMS-urile etc toate trec prin rețelele unor operatori naționali care se supun acelui guvern, în cazul de față guvernul USA.
  • În momentul în care se va trece peste criptare, într-un mod sau altul, automat vor fi implementate ori metode mai bune de criptare ori încă un nivel de securitate în plus.

 

USA este țara cu, probabil, cele mai monitorizate comunicații electronice. FBI, NSA, CIA etc ... înregistrează tot. După cum spunea și Snowden, volumul de informație este uriaș și tocmai asta îl face inutilizabil. Dar în cazul acesta, FBI-ul tot bate câmpii cu telefonul teroristului. În condițiile în care TSA-ul este capabil să descopere doar 10% din potențialele atacuri deși sunt blindați de tot felul de scannere. Sunt aproape convins că dacă vor reuși să-i decripteze telefonul nu vor găsi mare lucru încât să fie rezultate remarcabile.

 

Însă, în momentul în care există o metodă de a decripta un dispozitiv, următorul pas logic este să-l faci mai bun. Ceea ce Apple va face. O criptare mai bună, încă un nivel de protecție, criptare iCloud etc. FBI-ul nu face decât să blocheze definitiv următoarele posibile anchete, forțând accesul la un dispozitiv deoarece metodele lor au dat gres.

 

Iar dacă producătorii nu vor face nimic, atunci teroriștii sau cei care vor dori să facă rău vor ști de ce să se ferească și întotdeauna vor găsi o metodă de a păcăli autoritățile.

 

Nu aceasta este calea.