Cursuri pentru un viitor
Nu am vrut să folosesc în titlu o comparație, de genul "un viitor mai bun", deoarece sunt convins că nu poți avea un viitor dacă nu te adaptezi. Am mai scris despre cum Lumea va aparține programatorilor.
Îmi amintesc cu drag de primul meu contact cu un calculator, un HC90. Eram norocos și aveam unitate floppy de 5¼ pentru că soluția alternativă de stocare era casetofonul care venea la pachet cu sunetul specific modulației audio.
Apoi am început cursurile la ICI (Institutul de Cercetări în Informatică). După orele de teorie veneau orele practice. Calculatoarele erau total diferite față de cum sunt percepute în zilele noastre. Unități uriașe, monitoare mari care afișau rânduri albe sau verzi pe un fundal negru. Iar cei care aveau rețea foloseau cablu coaxial.
Pe acele unități am făcut cunoștință cu DOS (Disk Operating System) ca mai apoi să evoluăm spre DOS Navigator - aducea ceva interfață grafică. La aceste calculatoare nu exista shut-down, stand-by, pur și simplu îl închideai de la întrerupătorul care tăia alimentarea cu curent.
Țin minte cum scriam cod câteva ore în Basic pentru a desena o mașină de poliție al cărei girofar își schimba culoarea și din difuzor se auzeau niște beep-uri. Cei care erau cuminți și își făceau treaba puteau să se joace Banana DOS în ultima oră din sezon.
Apoi evoluția devenise exponențială. Cu mare bucurie ne-au anunțat că sezonul următor vom folosi Windows. Era vorba despre Windows 98 și era ceva total nou pentru noi, cei obișnuiți până atunci cu ecranele negre. Inclusiv oprirea calculatorului se făcea folosind meniul de Start și așteptai să apară mesajul "It's now safe to turn off your computer."
De atunci am rămas pasionat de acest domeniu și mi-am dat seama de potențialul pe care îl are. Iar acum lucrez în domeniu și încerc, de fiecare dată când am ocazia, să-i fac și pe alții să dea mai multă importanță tehnologiei. Uniunea Europeana și-a dat seama și are programul all you need is {C<3DE}.
Din păcate în România situația este alarmantă. ECDL publica un raport în care:
Raportul de ţară 2016 publicat de Comisia Europeană arată că în România, deşi avem conexiune şi o viteză a Internetului de invidiat, angajaţii încă deţin cel mai slab nivel de abilităţi IT din UE. La aceeaşi concluzie a ajuns şi raportul DESI 2016, care plasează ţara noastră pe ultimul loc, cu cel mai scăzut Indice al economiei și societății digitale din Europa.
Vestea bună este că acum există Academia Inventeaza.
Sistemul nostru de învățământ încă nu este adaptat și pregătit să-i învețe pe cei mici despre tehnologiile curente. Depinde de părinți să le ofere celor mici un mediu alternativ și competitiv unde să-și poată descoperi și dezvolta pasiunile. Trebuie să fim conștienți că nu mai putem nega implicarea tehnologiei în viața de zi cu zi.
Cei curioși se pot înscrie la o lecție demonstrativa aici.
Site Academia Inventeaza
Facebook Academia Inventeaza
poza: Academia Inventeaza
Cele mai citite în ultima lună
Philips Hue Gradient Signe floor - interesant dar cu loc de îmbunătățiriApple Watch Series 3 și Iphone X - despre lansare și viitor
Păreri Climatico și Daikin
Încălzitoarele de mâini reutilizabile. Ce sunt si cum funcționează
How-to backup SharePoint online / Teams data to TrueNAS