De ce? (ai ales medicina)

Juramantul lui Hipocrate


Cu această întrebare ar trebui să înceapă orice reportaj despre situația medicilor din zilele noastre. Geme on-line-ul de grupuri, postări, bannere, păreri și scrisori mai mult sau mai puțin deschise.

 

Nu contest nevoia de a avea o salarizare mult mai bună pentru medici, profesori, polițiști etc. Dimpotrivă, o susțin.

 

Problema este că tot acest avânt a fost pornit de o decizie a ICCJ care îi asimila pe medici cu funcționarii publici. Asta înseamnă că le este interzis și pot plăti penal dacă acceptă orice formă de plată de la pacienți.

 

"Ah, stai puțin, până acum era legal?" - vor întreba unii. Nu, niciodată nu a fost legal ca un medic să condiționeze actul medical sau să pretindă diverse plăți înafara celor normale.

 

Dar stai, "șpaga" este ceva normal la noi ...

 

Prezumția de nevinovăție ... Medicii nu iau șpagă, nu condiționează actul medical. Deci decizia ICCJ nu prea are clienți, nu avem pe cine trage la răspundere.

 

Atunci de ce au trecut 25 de ani și medicii nu au reușit să-și impună punctul de vedere? De ce nu au lideri care să le reprezinte interesele?

 

De ce apar grupuri pe Facebook care adună rapid peste 20.000 de membri?

 

Dacă maine se înasprește pedeapsa pentru furt, viol, șpagă ... pe cine va afecta? Eu nu voi ieși în stradă, probabil că nici tu. Singurii deranjați sunt cei vizați.

 

Iar momentul ales de către medici este foarte prost. Este disimulat acum în cereri de măriri salariale. Dar revoltele au pornit de la decizia ICCJ - țineți minte asta.

 

Aici o doctoriță scrie ce a făcut cu banii primiți de la un pacient. Gest foarte frumos și denotă pasiune, dorința de a face bine. Pentru că ăsta ar trebui să fie raspunul întrebării din titlu.

 

De 25 de ani se știu condițiile din spitale, salariile, greutățile cu care se confruntă medicii. Totuși la admitere încă sunt cozi, peste 5 oameni pe loc (cititi punctul 2) - De ce a crescut concurenta la medicina 

 

Credeți că cei care stau la coadă nu știu ce îi așteaptă în următorii minim 10 ani? Ştiu foarte bine.

 

Unii se duc conduşi de pasiune acceptându-şi viitoarea soartă şi sperând. Alţii se duc afişând o naivitate dar aşteptând plicul în buzunar, pentru că ştiu că salariul nu le-ar ajunge.

 

Iar asta nu este neapărat problema lor. Se profită de o situaţie care există iar în cazurile grave se ajunge până la alterarea actului medical sau condiţionarea acestuia. Aici este marea problemă.

 

Orice meserie are uscăturile ei. Dar este datoria celor din breaslă să se ocupe şi să-şi menţină demnitatea.

 

Oare o exista vreun medic care să nu ştie de vreun caz de şpagă sau de vreun coleg care a făcut aşa ceva?

 

Insăşi închiderea ochilor te face complice. Este greu de acceptat dar vorbim despre o situaţie care ţine de 25 de ani, situaţie care nu ar fi putut exista dacă era tăiată din faşă.

 

Se pot face şi lucruri bune? Se pot face, aici este un exemplu Dr Ioana Rosca

 

Nu mai bine facem grupuri pe Facebook pentru a-i scoate la lumină pe cei care denigrează această meserie?

 

Şi în incheiere, una mai grea ... Credeţi că nu vor mai exista şpăgi chiar dacă salariile ar fi triplate ?