Elementary, my dear Watson

Cu ocazia asta am aflat că Sherlock Homes nu a zis vreodată această frază, detalii aici. Însă materialul este despre IBM Watson. Am mai scris despre Watson și modul în care își face loc în ITFoM (IT Future of Medicine) ajutând la diagnosticarea unor afecțiuni.

 

De data asta mă uit înspre AI, asistenți personali și, de ce nu, viitorul așa cum a fost  imaginat în Her. Dacă în 2001 ne uitam la HAL 9000 și ni se părea ceva de domeniul science-fiction, în 2017 ne uităm la ce tehnologii mai sunt făcute publice de către giganții din domeniu. IBM a deschis publicului unele dintre serviciile pe care le poate oferi Watson. Sunt disponibile aici.

 

Cea care mi-a atras atenția este Personality Insights, eram intrigat, curios să văd dacă funcționeaza și până unde anume s-a ajuns cu dezvoltarea. Pe pagina demo sunt deja câteva exemple precum tweet-uri ale lui Oprah și discursul lui Obama sau Gandhi. Există și opțiunea de a scrie un text și de a-l lăsa pe Watson să analizeze. Mie mi-a ieșit asta:

 

You are informal, tranquil, somewhat indirect and unconventional.
You are appreciative of art: you enjoy beauty and seek out creative experiences. You are authority-challenging: you prefer to challenge authority and traditional values to help bring about positive changes.
You are independent: you have a strong desire to have time to yourself.
And you are unstructured: you do not make a lot of time for organization in your daily life.
Your choices are driven by a desire for discovery.
You consider both helping others and independence to guide a large part of what you do. You think it is important to take care of the people around you. And you like to set your own goals to decide how to best achieve them.
You are relatively unconcerned with tradition: you care more about making your own path than following what others have done.

Am rămas impresionat, unora le trebuie ani de zile până să mă poată caracteriza în modul în care a făcut-o Watson. Apoi am mai recitit de 2,3 ori și îmi venea greu să cred. Dar am repetat analiza. Altă locație, alt computer, alt text. Rezultatul a fost aproape același, cu o altă ordine a frazelor.

 

pepper robot

 

Dacă mi-e teamă de viitor, de modul în care tehnologia ne acaparează viața din ce in ce mai mult? Nu. Văd doar o evoluție și dacă vom ști cum să integrăm tehnologia vom avea numai de câștigat. Tehnologia, AI-ul nu este buna sau rea. Așa cum și oamenii învață anumite obiceiuri și atitudini, la fel AI-ul va evolua pe direcția pe care i-o vom impune. Depinde numai de noi ce direcție alegem.

 

Photo by Alex Knight on Unsplash