Evoluție ținută în loc de prea multe drepturi

Masina parcata


In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) si art.135 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la dispozitiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) si alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administratiei publice locale nr.215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art.21 lit.b) si art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizarii nr.195/2006, procedura de aplicare a masurii tehnico-administrative constand in ridicarea vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila, prevazuta de art.64 si art.97 alin.(1) lit.d) si alin.(6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale.

Acesta a fost unul dintre subiectele fierbinți de ieri. Pe de o parte bizonii din trafic care se bucurau că-și pot lăsa mașinile unde doresc, pe cealaltă parte cetățenii care-și doresc condiții mai bune, civilizate și au trecut peste ideea că mașina ar reprezenta vreun motiv de a te considera realizat.

 

Mi-am adus aminte de o întâmplare din parcarea biroului, semnalizată cu semn de interzis excepție CD-TC. Sun la poliție și mi se face legătura la secția de care aparținem. Le explic situația și mi-au spus că ei nu mai au voie să ridice mașinile și că pot doar să vină să dea o amendă.

 

Contrariat, întreb:

 

Și dacă eu vin în curte la secția voastră și parchez mașina acolo, tot ce pățesc este să-mi dați o amendă ?

 

Răspunsul, halucinant, mă lovește:

 

Da, nu mai avem voie să ridicăm mașinile, doar vă dăm amendă.

 

Deci dacă vreun bizon cu numere de BG vrea să parcheze la "fițe" și în deplină siguranță, parchează în curtea poliției. Și cum amenzile se prescriu și el nu are nimic pe numele lui, nu are ce păți. Asta apropo de atitudinea bizonilor și a pițipoancelor față de forțele de ordine.

 

Masina parcata

 

Românii nu știu cum să folosească drepturile pe care le au, prea multe după părerea mea. Ei nu vor să-și asume nimic, au doar pretenții.

 

De ce oamenii cu mașini se cred mai presus față de oamenii care merg pe jos, părinții cu copiii în cărucioare, bătrânii cu cadre metalice etc ?

 

Într-o seară mă plimbam pe la IKEA, ambasada USA. Pustiu, porțile deschise. Știți de ce nu vedem bizoni prin zonă ? Pentru că oamenii știu de frică și acolo nu vine nimeni să te roage să nu parchezi unde vrei tu. Pentru că pușcași și pentru că poc poc ...

 

Concluzie, Curtea Constituțională a decis că ridicarea mașinilor nu poate fi dispusă de consiliile locale ci doar prin modificarea legii. Să așteptăm zic eu, modificarea legii cu speranța că vom prinde vremuri mai bune.