Laboratorul medical dintr-un stick USB

Andreas Manz


În Februarie scriam un material despre un dispozitiv care permite diagnosticarea HIV, conectat la un smartphone: Test HIV pe smartphone

 

Atunci spuneam:


Următorul pas apoi va fi să înglobăm într-un singur dispozitiv toți acești detectori.

Iată că avansăm, Andreas Manz a primit premiul pentru întreaga activitate din partea EPO (European Patent Office) pentru "microlab chip technology". Mai multe detalii aici.

 

Pe scurt, este vorba despre un cip cu un design special. Conține niște micro-structuri prin care fluidul care trebuie analizat poate ajunge în diferite zone unde poate reacționa și apoi poate fi analizat.

 

O picătură de sânge poate fi pusă într-un capăt al dispozitivului și apoi prin fenomenul de capilaritate, pneumatic sau electronic, molecule din această picătură sunt analizate de diverși senzori, care apoi transmit informația în format electronic.

 

O implementare a acestui cip a fost premiată deja în 2014. Este vorba despre un stick USB care permite testarea DNA în câteva minute.

 

DNA test USB stick

 

Lumea fuge când aude de monitorizare, implanturi. Dar eu deja văd un viitor care începe să se defineasca.

 

Un asemenea cip, în 3-5 ani, cred că vă avansa destul de mult încăt să poată transmite wireless (NFC sau Bluetooth) și să aibă o autonomie care să-i permită să poată fi implantat.

 

Fiind implantat va putea monitoriza în timp real informațiile despre principalii factori care ne influențează viața.

 

Astfel nu vom mai avea o imagine completă a analizelor noastre la 6 luni, 1 an.

 

Deschidem smartphone-ul, sincronizam și în câteva secunde vedem situația în timp real, vedem ce efect a avut prăjitura de mai devreme sau berea băută.

 

Și parcă altfel reacționăm când vedem un spike rosu într-o aplicație, care ne spune că am făcut un exces, decât să ne zică medicul, de 2 ori pe an, că avem glicemia puțin cam mare și să fim atenți.


Poza:EPO.org