LG 27UD68 - review
De câteva luni caut o soluție pentru un setup dual-monitor. Am zis să trec la 4K dacă tot folosesc Panasonic-ul G7 cu care filmez în 4K. Cerințele erau destul de clare:
- monitor cu margini (bezel) cât mai mici,
- diagonala de 27-30 inch,
- rezoluție 4K (3840x2160) @ 60Hz,
- VESA,
- hub USB 3.0,
- cititor de card-uri
Ultimele două sunt venite din experiența pe care am avut-o cu Dell 2408Wfp care mă slujește fără probleme de peste 10 ani, iar hub-ul USB și cititorul de carduri de pe laterală erau foarte ușor de utilizat.
Din păcate, provocarea a fost mai mare decât am anticipat. Foarte mulți producători oferă monitoare glossy, albe sau aurii, picioare cu design elegant care însă nu pot fi scoase, prețuri exorbitante etc. Eu căutam un monitor pe care sa-l pot prinde pe un suport și să fie negru.
În cele din urmă am găsit monitorul LG 27UD68, la un preț decent, care oferă:
- diagonala de 27 inch,
- rezolutie 4K (3840x2160) @ 60Hz,
- tehnologie IPS,
- standard VESA 100
LG 27UD68 redă în proporție de 99% spectrul sRGB, oferă o adâncime de culoare de 10 biți (8bit + A-FRC), un contrast de 1000:1, o luminozitate de 300 niți și un timp de răspuns de 5ms GTG. La capitolul conectivitate oferă 2 porturi HDMI 2.0 și un port Display Port (DP) 1.2.
Panoul LCD are un finisaj anti-glare care nu interferează aproape deloc cu imaginea, față de vechiul Dell. Monitoarele LG 27UD68 vin calibrate din fabrică și în cutie găsiți și un raport al acestei calibrări.
Windows 10 detectează monitorul LG 27UD68 cu rezoluția nativă și setează o scalare implicită de 150% ceea ce face ca meniurile și textele aplicațiilor să fie lizibile, ținând cont de diagonala de 27 inch și rezoluția 4K.
Din informațiile găsite pe Internet, mulți utilizatori se plângeau de backlight bleeding și image retention, dar am zis să risc, neavând oricum altă soluție pentru ce voiam să fac. Monitoarele sunt revizia a 3-a și sunt fabricate în Iunie 2017. Probabil această revizie a reparat problemele raportate inițial de către utilizatori.
Monitoarele nu au backlight bleeding vizibil și nici image retention. Dacă forțez o expunere lungă se poate observa la colturi niște backlight bleeding, neuniformitate, însă cu ochiul liber nu este vizibil.
Atât pe HDMI cât și pe Display Port (DP), Windows 10 le recunoaște și ca audio out. Am găsit câteva review-uri pe net care spuneau că mufa jack din spate ar fi audio in, ceea ce ar fi avut sens dacă monitoarele ar fi avut difuzoare încorporate. Din păcate nu au iar acea mufă jack este de fapt un audio out stereo care preia semnalul audio de pe HDMI sau Display Port (DP).
Ce mi-a plăcut:
- imaginea, luminozitatea o țin la 50%
- joystick-ul prin care se accesează meniul, deși eram sceptic, s-a dovedit ergonomic și ușor de utilizat
- meniul este intuitiv și se mișcă cum trebuie
- vine în pachet cu cablu HDMI și Display Port (DP)
Ce nu mi-a plăcut sau ar fi fost util:
- puteau oferi mai multe posibilități de conectare
- lipsă conectivitate USB și cititor de carduri
- lipsă difuzoare
- marginea argintie să fi fost neagră
- led-ul alb din joystick se activează când monitorul trece în stand-by și noaptea poate fi deranjant - n-am găsit o modalitate să-l opresc. În meniu există opțiunea doar pentru situația în care monitorul este pornit
- poziționarea mufelor perpendicular pe panou, mi-ar fi plăcut să fie paralele astfel încât să nu apară probleme în momentul în care monitorul este montat pe perete sau pe un suport VESA
- spatele lucios arată ieftin și este un magnet pentru amprente și praf
Poate fi cumpărat de la PC Garage, Evomag la un preț de aproximativ 2200 - 2400 lei (preț valabil la data publicării).
Cele mai citite în ultima lună
Philips Hue Gradient Signe floor - interesant dar cu loc de îmbunătățiriApple Watch Series 3 și Iphone X - despre lansare și viitor
Păreri Climatico și Daikin
Încălzitoarele de mâini reutilizabile. Ce sunt si cum funcționează
How-to backup SharePoint online / Teams data to TrueNAS