Lumea va aparține programatorilor

all you need is code

Într-un context mai larg și nu prin ceea ce întelege majoritatea că înseamnă a fi programator. Termenul evoluează și devine mai accesibil, aș putea spune chiar generalist.

 

De ce nu s-a întâmplat înca asta? Datorită reticențelor și a mentalității "lasă că merge și așa".

 

Citisem despre un proiect al Comisiei Europene numit "all you need is {C<3DE}" sau "The European Coding Initiative" iar azi dimineață pe Bloomberg era alt articol care spunea pe scurt:


"The world belongs to people who code. Those who don’t understand will be left behind."

Deși acest citat poate fi asimilat unui scenariu de film, apocaliptic și cu zombie, imaginea nu este atât de dramatică. Mai degrabă cred că va fi un scenariu precum "Total Recall" iar cei ce nu vor reuși să se adapteze vor ajunge la muncă undeva în subteran. Cineva trebuie să bage și cărbuni.

 

Comisia Europeana a demarat acest proiect deoarece concluziile sunt destul de clare. Într-un prezent în care tehnologia evoluează mai mult ca niciodată, viitorul va fi mult peste așteptări.

 

Iar acest viitor nu poate fi construit în off-line.


Degeaba ești un medic foarte bun, fără viitoarele servicii on-line și de analiză a datelor nu vei reuși să-ți aduci aportul ci vei rămâne doar un medic bun.

 

La fel pentru arhitecți și o grămadă de alte domenii și continuă până la omul de rând.

 

Totul devine SMART, internetul acaparează tot ceea ce ne înconjoară, vorbim despre IoT - internet of things, până și mașina de pâine are acum touchscreen și îți permite să o programezi, pe lângă programele clasice.


Să nu mai vorbim despre ghivecele cu flori care au senzori și de Nest care oferă termostate, detectoate de fum etc - proaspăt achiziționat de Google.

 

Toate aceste lucruri aduc posibilități de a face ceea ce înainte era de neconceput. Acum concepem că este posibil, dar suntem prea puțini cei care întelegem corect și putem aplica, chiar și într-un mod limitat, aceste posibilități.

 

Mă uit în urmă, acum 15 ani, când am început să studiez domeniul. Exista home.ro care-ți oferea 10 mega pentru un site. Documentație nu prea era, standardele erau cum erau ... A fost dificil.

 

Mă uit în prezent, există enciclopedii, există forumuri, există orice informație pe care ar putea să o caute cineva. Dar totuși oamenii nu sunt atrași de acest domeniu.

 

Ori din comoditate, ori din lipsa încrederii în propria persoană, ori cine știe.

 

Mie mi se pare că este domeniul care-ți pune la dispoziție cele mai multe resurse și alternative pentru a-ți atinge scopul. Poți alege dintre zeci, dacă nu sute, de limbaje de programare. Limbaje care-ți oferă posibilitatea să creezi aproape tot ce-ți dorești.


Vrei ca 1+1 să facă 3 ? Îți scrii codul tău în care 1+1 = 3.

 

Tu de ce nu "code" ?

 

Acesta este tipul de material cu care pot face o analiza peste 1 an, peste 2 ani ... va fi mereu de actualitate.