Medicina digitală != digitalizarea medicinei

digital medicine

Zilele trecute am avut o prezentare pentru studenții de la Inomedia Academy care urmează cursul de "Comunicarea inovației - Inovație în comunicare".

 

Am pornit de la răspunsurile pe care le-au dat ei referitor la integrarea tehnologiei în medicină. Deși nu erau greșite, toate nevoile identificate ar fi putut fi rezolvate cu tehnologia care era disponibilă și acum 10-15 ani.

Le-am spus asta și am argumentat că nevoile identificate de ei țin de digitalizarea medicinei ceea ce este complet diferit de medicina digitală.


Medicina digitala != digitalizarea medicinei

Am realizat un montaj video, folosind segmente din materialele pe care le voi lăsa mai jos, l-am vizionat apoi am discutat punctual.

 

Le-am menționat faptul că tot ce au văzut sunt tehnologii care există și sunt implementate deja într-o măsură mai mare sau mai mică de câțiva ani.

 

  • AI-ul este departe de a lua locul medicilor. Pe termen scurt și mediu va îmbunătăți monitorizarea și serviciile de ambulatoriu reușind astfel să ofere medicilor posibilitatea de a aloca mai mult timp pentru pacienți. Cei de la Forward fac asta deja (am scris aici Putem vedea primul episod al medicinei de mâine) iar democratizarea accesului la rețele neuronale (Tensor Flow) va avea beneficii uriașe în prevenție și personalizare.
  • Augmentare - este cuvantul cheie. Avem nevoie de augmentarea medicilor, a realității. Avem nevoie să folosim tehnologia și capacitatea sa uriașă de a procesa date pentru a oferi medicilor informații care până acum nu puteau fi furnizate facil. Microsoft HoloLens este deja folosit pentru a furniza informații despre pacienți și pentru a ajuta studenții să aibă o experiență captivantă.
  • BBC a realizat un experiment prin care a prezentat modul în care se poate folosi tehnologia pentru a înțelege și a simula o viitoare pandemie.
  • Neuralink reprezintă segmentul de interfețe creier computer. Testele preliminare arată o evoluție uriașă față de Utah array care este în prezent standardul și care a fost dezvoltată în anii 90. În viitor Neuralink ar putea fi folosit pentru a augmenta medicina. Pe data de 28 August Elon Musk va avea o prezentare despre Neuralink și apoi voi face un follow-up.
  • 5G-ul - nu este vorba numai despre viteză. Ceea ce lipsește acum tehnologiei 4G nu este viteza ci latența mică. Iar 5G-ul a fost dezvoltat urmărindu-se tocmai obținerea unei latențe mult mai mici, ceea ce îl face utilizabil în scenarii cum ar fi intervenții chirurgicale de la distanță.

 

În viitor consider că medicina va începe să pună accentul din ce în ce mai mult pe monitorizare (prin dispozitive mobile/wearables) și prevenție/diagnosticare precoce(algoritmi, AI, ML).

 

Un raport din 2020 arată că 18% din populația României (16-64 ani) deține un dispozitiv wearable. 

 

Avem nevoie de date pentru a folosi tehnologia la adevărata capacitate. Aici avem nevoie de educație, să înțelegem că prin furnizarea de date contribuim la rafinarea algoritmilor.

 

Materiale video: