Prezentare ClusterCS
Consider că dacă vrei să fii luat în serios în online trebuie să te "murdărești" puțin și de partea tehnică. Ok, nu trebuie să devii sysadmin, dar trebuie să fii conștient cel puțin de cum funcționează lucrurile ca să știi ce să ceri sau cum să ții pasul cu dezvoltarea tehnologică.
Dacă ne uităm la ultimele probleme cu Webfactor și Namebox din cauza cărora mulți oameni din online au avut probleme, parcă începe să aibă sens deținerea unui mai mare control asupra serverelor.
Iar aici intră în joc ClusterCS care este un Cloud-Based Control Panel. Cu alte cuvinte, este o interfață web, user-friendly care se ocupă de configurarea unui server și a serviciilor necesare pentru a avea un site online. Vă degrevează de folosirea unei console și a liniilor de comandă, prezentând toate opțiunile într-un mediu grafic, ușor de folosit.
ClusterCS utilizează un cont de utilizator cu drepturi de super user pentru serverul care va fi administrat, autentificare prin parolă sau cheie SSH. Aceste informații vă sunt furnizate în momentul în care achiziționați serverul de la un furnizor.
ClusterCS poate configura și administra setup-uri de la cele mai simple, de genul LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP), până la clustere cu load-balancing și high-availability.
După crearea unui cont pe platforma ClusterCS puteți trece la adăugarea serverului pe care doriți să-l administrați. În acest moment platforma ClusterCS este compatibilă numai cu CentOS 6/7 , RHEL 6/7 și Amazon AMI.
După adăugarea serverului și alegerea configurației dorite urmează o secțiune în care se fac niște verificări de compatibilitate iar dacă totul este ok se trece la instalarea propriu zisă a setup-ului ales, care durează aproximativ 10-15 minute.
La finalul adăugării unui domeniu se pot face setări pentru conturi de email, baze de date, DNS, cron jobs, SSL cu suport și pentru Let's Encrypt cât și acces la loguri și la configurația serverului web.
Puteți vedea un setup pentru Wordpress în Knowledge Base-ul lor.
ClusterCS acoperă toate opțiunile de care este nevoie în mod uzual dar oferă și acces la setările avansate ale serviciilor pe care le gestionează.
Nu am întâmpinat erori sau probleme folosind ClusterCS, doar mici buguri de UX dar care nu au impact asupra managementului serverului.
Nu am apucat să testez un setup de HA&Clustering, care poate fi o provocare. ClusterCS, prin interfața grafică, ar trebui să facă mult mai accesibil și mai usor managementul unui asemenea setup. Rămâne de văzut.
ClusterCS este un produs românesc, dezvoltat în România începând cu anul 2010. Este disponibil atât într-o versiune gratuită, care acoperă un singur server și până la 5 domenii, cât și în variante mai complexe, valabile contra-cost, planurile tarifare dar și facilitățile oferite putând fi consultate aici: https://clustercs.com/portal/cart/