Putem vedea primul episod al medicinei de mâine

tricorder star trek


De ceva vreme urmăresc contopirea tehnologiei informației cu medicina și modul în care se naște IT Future of Medicine - ITFoM. Am urmărit o prezentare, pe care o găsiți la final, a lansării primei locații care deschide drumul spre implementarea acestor idei în viața reală. M-am dus imediat cu gândul la seria Star Trek care titra

 

Where No One Has Gone Before

și chiar cred că ne îndreptăm spre ceva atât de important încât ne este greu să realizăm amplitudinea schimbărilor care vor urma.

 

Se va schimba inclusiv modul de aplicare, se dorește virarea către monitorizare, predicție și prevenție. Cu timpul vor dispărea cozile la ambulatoriu, la vizita la medic sau chiar la farmacie.


Există deja gadget-uri care permit monitorizarea somnului, a gradului de activitate zilnică sau chiar a greutății inclusiv a procentului de grăsime din corp. Privite individual, aceste informații pot fi un subiect de discuție la o bere cu prietenii. Însă, adunate și interpretate, pot furniza informații care până acum nu ne erau accesibile și pot avea impact asupra tuturor domeniilor.

 

Poate vom observa că un anumit grup de oameni are un anumit ritm de somn sau perioadă a zilei în care are performanțe. Toate acestea pot duce la optimizarea tuturor proceselor din viața noastră.

 

Zilele trecute citeam despre importanța donării de organe dar și despre cum devine din ce în ce mai important accesul sistemelor informatice la datele pacientilor Our Health Data Can Save Lives, But We Have to Be Willing to Share. Avem deja sisteme de Inteligență Artificială care pot detecta cu succes anumite boli dar și care pot analiza și defini modele matematice pentru noi diagnostice. Numai că aceste sisteme pot funcționa doar dacă au o bază de date pe care să o analizeze.

 

Alt element important din imaginea care se conturează sunt studiile clinice. Dacă acum un pacient poate participa doar în câte un studiu clinic în același timp, având acces la o "imagine" a noastră asupra căreia putem rula matematic mai multe modele de studii clinice, rezultatele vor fi mult mai rapide și mai exacte.

 

Din ce vad în prezentarea de mai jos, mă aștept ca vizitele viitoare la medic să devină virtuale și destul de rare. Probabil vor apărea "sintetizatoare" ca în Star Trek care vor putea fabrica moleculele medicamentelor, personalizat, pentru fiecare pacient în parte, urmând ca toată monitorizarea să fie făcută în timp real, în cloud. Medicul ar putea fi alertat doar în cazul în care apare o neregulă în datele pacientului, neregulă care ar putea duce la diagnosticarea precoce a unor afectiuni.

 

Toate aceste optimizări vor duce la creșterea calității vieții dar și la scăderea costului pentru fiecare pacient iar medicii se pot dedica mai mult altor activități cum ar fi cercetarea.

 

Mai jos este prezentarea celor de la Forward (via techcrunch):