Raportul Comisiei Europene despre viitorul Internetului

Comisia Europeană tocmai a publicat raportul final al consultărilor publice despre viitorul Internetului. Raportul poate fi vizualizat aici și are 158 de pagini.

 

"The internet should be a place for citizens to create and contribute to global society, not merely consume and 'like' content. Citizens should have agency, not 'be the product."

Doar 449 de oameni au răspuns în perioada 10 noiembrie 2016 - 9 ianuarie 2017, dintre care cei mai mulți au venit din Europa de vest, UK conducând cu 60 de participanți.

 

Cele mai importante afirmații despre Internet au fost considerate a fi cele care fac referire la proprietatea și securitatea datelor personale, diversitate, pluralism și accesibilitatea informațiilor.

 

"The unfettered free flow of our personal data to just a few siren servers is a distortion. We need a new equilibrium where e-citizens benefit from disclosing personal data to service providers."

Inteligența Artificială și "spațiile private digitale" au fost alese ca fiind zonele tehnologice cele mai importante de către majoritatea respondenților. Când vine vorba despre Inteligența Artificială, etica și relația om-mașină au fost printre principalele probleme ridicate. Se susține ideea de a implementa cele 3 legi ale lui Asimov și de a începe dezvoltarea de acolo.

 

Cele 3 legi ale roboticii, elaborate de Isaac Asimov sunt:

  1. A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm.
  2. A robot must obey orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law.
  3. A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Law.

Se discuta despre noi tehnologii hardware care sa permita schimbul urias de informatii cu o latenta cat mai mica si despre securitatea dispozitivelor IoT.

 

După cum se vede se merge pe ideea de creare de conținut, inovație, acces la informații, big data și Inteligență Artificială. Domenii care până nu demult aveau legaturi tangențiale unele cu altele vor deveni din ce în ce mai strâns legate de tehnologie.

 

raportul Comisiei Europene despre Next Generation Internet