Vodafone și fizica cuantică

Vodafone probleme locatie


Update: Raspunsul Vodafone:


Motivul pentru care localizarea aparea in Cluj Napoca se datoreaza serviciului Cell Broadcast pe care il oferim gratuit. Din pricina unei erori acest serviciu nu a fost dezactivat pe echipamentul radio adus special pentru preluarea surplusului de trafic.

Un atom poate fi în același timp în două locuri diferite. Asta pe scurt despre legătura cu fizica cuantică. Particulele atomice și sub-atomice au alt set de "legi" fizice ceea ce le permite să se afle în stări care cel puțin la prima vedere ne par imposibile.

 

Ca un atom m-am simțit și eu la iMapp București 2015 cu Parov Stelar. Pentru că Vodafone a reușit să mă localizeze în Cluj-Napoca în timp ce eu eram în Piața Constituției.

Acum lăsăm atomii în pace și revenim la lucruri concrete. Un smartphone are multiple metode de a se localiza în spațiu. Poate folosi clasicul GPS dar nu întotdeauna avem nevoie de coordonate atât de precise plus că va consuma bateria foarte repede. Se mai poate folosi de celulele GSM și rețelele Wi-Fi, chiar dacă nu este conectat la ele.

 

În cazul evenimentelor de mare amploare, pentru a preveni blocarea rețelei, operatorii de telefonie mobilă aduc celule "portabile" pentru a face față traficului. Sunt niște dube cu antene care se conectează direct la o fibră optică sau prin radio și astfel măresc capacitatea rețelei în acel loc.

 

În piață se pare că au fost cam 80.000 de persoane. Rețeaua a făcut față cu brio, am avut semnal 4G fără probleme în orice moment. Singura problemă a fost localizarea în Cluj-Napoca pe care nu am avut-o numai eu. Dacă porneam GPS-ul în 2-3 secunde se rezolva, mă detecta în locația corectă.

 

Probabil că niște ingineri de la Vodafone au uitat să facă setările pentru locație la celulele aduse suplimentar. Le-am scris dar încă nu au răspuns, dacă răspund voi reveni cu un update.