Youtube Red

Youtube Red


Am tot citit păreri despre lansarea Youtube Red. Îmi voi da și eu cu părerea.

 

Google a cumpărat Youtube în 2006. Încă de pe atunci o mare problemă o reprezenta susținerea financiară. Asigurarea spațiului de stocare și a infrastructurii, în momentul în care dai liber la upload-uri video oricui, poate crea probleme și companiilor mari. Iar Google are o problemă în a monetiza serviciul. Până la urmă sunt o firmă privată și doresc profit.

 

S-au tot vehiculat sume uriașe referitoare la costurile de operare. Acum 5-6 ani citisem că doar conexiunea la Internet pentru serviciul Youtube i-ar costa undeva la 1 milion de $ pe zi. Între timp a mai făcut cineva un calcul grosier și ar fi ieșit cam 100 de milioane de $ pe an. Detalii aici: https://sumanrs.wordpress.com

 

O altă analiză este la Gigaom https://gigaom.com

 

Cred că Google a pus piciorul în prag și a tras linie lansând Youtube Red încercând astfel, forțat, să-și crească veniturile.

Strategiile de advertising nu sunt la fel peste tot. La noi uneori apare o reclamă căreia îi poți da skip după 5 secunde. În alte zone sunt reclame mai lungi fără posibilitate de skip, apărând chiar și în timpul clipului urmărit.

 

Soluția este AdBlock for Youtube. Însă cred că Google încă speră la o soluție de mijloc, oamenii să plătească cei 9.99$ lunar (momentan doar în US) pentru a scăpa de reclame, în loc să utilizeze AdBlock for Youtube.

Pentru cei 9.99$, pe lângă un Youtube fără reclame, vi se oferă posibilitatea salvării offline a clipurilor cât și background-play pe dispozitivele mobile. Asta înseamnă că dacă vă uitați la un clip sau ascultați o melodie, folosind Youtube Red, veți putea lăsa în fundal Youtube Red iar el va continua să redea, indiferent că stați pe Facebook, scrieți un email sau un SMS.

 

Pentru că dacă nici treaba cu abonamentele nu funcționează, Google va pune și al doilea picior în prag.

 

Să nu uităm că AdBlock for Youtube este o extensie care există în Chrome Store. Este foarte usor pentru Google să o șteargă sau să nu mai permită să fie instalată în Chrome.

 

Reclamele sunt puse la începutul clipului și este relativ usor să treci peste ele. Google are posibilitățile tehnice să includă reclama direct în clipul video, astfel va fi imposibil de eliminat.

 

Momentan cred că va exista o perioadă de "teste" și analiză a utilizatorilor, însă dacă nu vor fi rezultatele așteptate, mă aștept ca Google să reacționeze încă o dată eliminând calea de mijloc, va fi Youtube Red pe bază de abonament și Youtube cu reclame.