Anna și adevărata luptă pentru #rezist
Astăzi am aflat despre Anna și mi-am adus aminte de greva pe care am făcut-o la grădiniță, luptele pe care le-am avut în timpul liceului și a facultății și de bătălia câștigată împotriva Brigăzii de Poliție Rutieră.
Dar astea se întâmplau acum mai mult de 10 ani. Așa cum scriam aici Bula personală versus bulele celorlalți problema noastră este societatea pasivă și modul în care alegem să rezolvăm problemele.
Anna a ales să lupte și a început să o facă acolo unde poate, susținută de părinți. Însă societatea despre care vorbeam mai sus, și care cel puțin la nivel declarativ vrea o schimbare, nu este de acord cu ce face ea:
doamna profesoara a organizat un grup de parinti (multi parinti sustin comportamentul abuziv al profesorilor de genul asta) care au semnat o petitie cerand sa fiu mutata la alta scoala pentru ca "dau exemplu negativ colegilor".
A fost chemat tata la scoala unde acesti parinti i-au spus "sa fie si ea ca ai nostri sau sa plece" si "sa terminati cu idealismele astea ieftine".
O să fie virală câteva zile apoi va fi uitată. Lumea se va aduna iar în Piața Victoriei fără un scop anume, bine definit cu măcar vreo oarecare legitimitate.
Pentru că se fac petiții -1500 de semnături la ora asta, altă petiție - 325 de semnaturi, altă petiție - 1014 semnaturi și grupuri de Facebook 600000 pentru România cu aproape 13.000 de membri.
Dar în stradă au fost 600.000 de oameni. Un efort mult mai mare de a ieși decât de a da like pe net. Asta în condițiile în care România este țara în care cifrele de mai jos sunt o realitate:
Rata de penetrare a internetului în mediul rural a ajuns la 56% şi este pe locul doi al utilităţilor folosite după curentul electric pe când WC-ul a fost adus în case doar la 28% dintre gospodării şi asta după câteva zeci de ani de eforturi de modernizare a satelor.
Asta ne spune că încă nu suntem pregătiți iar dacă mâine se va realiza schimbarea, vom eșua lamentabil. Anna este înconjurată de un halou pozitiv, de schimbare, însă societatea este ca o oglindă și reflectă deși ar trebui să absoarbă și să amplifice această atitudine.
Mai avem până acolo și Anna este abia la începutul drumului. Felicitări pentru curaj!
Foto: unsplash.com