Câteva idei după Webstock 2017
Impresii de la primul Webstock la care reușesc să particip încă de la prima oră. Anul trecut am ajuns doar la Webstock Awards.
Am fost surprins să văd o grămadă de mâini ridicate când Manafu a intrebat cine este la prima participare. Iar valul de nou veniți în online s-a văzut și la secțiunile de după-masă. Intrebări de genul ce este un podcast și unde îl urcăm sau ce este afilierea. Niște întrebări care aveau un răspuns la o simplă căutare, după cum bine zice și hoinaru.ro.
Mi-a plăcut noua secțiune moderată de Cristina Bazavan. Alex Gâlmeanu a adus puțină emoție și a fost o plăcere să-l ascult. Apoi Mîndruță (vă spune hoinaru despre el)... Matei Dima (BRomania) a povestit despre proiectul we global și ce își doresc să facă, să pună accentul pe calitate.
Claudiu Butacu a vorbit despre EFdeN și greutățile pe care le-au întâmpinat. Eu știam doar despre proiectul PRISPA dar au reușit să ajungă și mai sus. Și-au pus la bătaie viitorul pentru a reprezenta România, dar de primit înapoi au primit doar piedici și frustrări. Au așteptat 7 luni pentru un aviz și li s-a spus în față că nu este interes pentru case eco, ci pentru mall-uri și biserici.
MApN a reușit să stârnească interes și am aflat că echipa lor de online gestioneză direct 7 pagini de Facebook și încă 74 sunt coordonate de către ei. MApN este instituția din România cu cele mai multe like-uri pe Facebook, peste 333.000 în acest moment iar principala provocare a fost gestionarea prezenței online a unei instituții cu lideri conservatori. Într-o discuție din pauză am aflat că aceste realizari se fac cu mari eforturi. Ei nu au buget de promovare, spre deosebire de cei de la NATO, iar aprobările, acolo unde este cazul, pot dura și până la 1 an de zile.
Mai jos îi puteți vedea pe Alex Gâlmeanu de la 0:16:00, Lucian Mîndruță de la 0:47:00, Matei Dima de la 1:20:00, Marius Manole de la 1:45:00, Claudiu Butacu 2:13:00, Ionuț Budișteanu de la 2:37:00, MApN de la 3:04:00.
La secțiunile de la prânz s-a vorbit despre influenceri, marketing, afiliere, blogging, instagram, trenduri și nu numai.
Am observat că cel puțin la nivel declarativ toată lumea pune accentul pe calitate și nu își doresc doar cifre să le prezinte clientului. Însă aici am remarcat că după acest gen de declarații, realitatea din piață este cu totul alta.
Andreea Retea a fost oprită de Victor Kapra în momentul în care a început să o ia pe arătură referitor la solidaritatea dintre bloggeri. Apoi a zis că până la urmă, contează și cifrele. Pentru că atunci când ești pe cont propriu, e mai greu cu pâinea. Pentru cine nu știe, Andreea Retea a fost producătoarea lui Măruță și a fost cea care a luat decizia de a face rating de pe urma cazului violului din Vaslui. Detalii în link-urile următoare:
MĂRUŢĂ, judecat de CNA pentru că a difuzat imagini cu chipul victimei violului de la Vaslui.
Mama elevei susţine că s-au făcut presiuni pentru realizarea interviului controversat. Echipa emisiunii i-a promis că va fi filmată cu spatele doar zece minute, iar fiica ei nu va apărea la televizor.
O altă problemă pe care am sesizat-o a fost că oamenii pornesc greșit. Erau mulți oameni noi, la început de drum. Principalele lor întrebări erau legate de câți bani se fac. Ceea ce mi se pare greșit pentru că online-ul este un domeniu unde trebuie să crești, să dezvolți, apoi poți monetiza un produs. Din moment ce tu pleci direct la drum cu gândul la miile de euro pe care le fac ceilalți, nu vei putea produce decât un produs forțat, frustrări și vei eșua. Plus că aveau o lipsă acută de informații de bază, necesare înainte de a lua decizia de a te lansa în online.
Mi-a mai plăcut de Selly care mi se pare că a evoluat foarte mult și a punctat bine referitor la calitatea și autenticitatea materialelor produse online.
Nu mi-a plăcut de Mihai Vasilescu care stătea tolănit pe un scaun din ultimul rand și bruia. A avut câteva ieșiri care nu-și aveau locul. Imaginea asta de "eu sunt sus, pot face orice, nu mă interesează de voi" este foarte periculoasă, pentru că în acest domeniu roata se întoarce foarte repede. Iar cu guest post-uri, materiale reciclate și hate speech nu se știe cât va mai merge.
Mi-aș dori ca acești oameni, care controlează oarecum online-ul, să poată impună o direcție corectă și înafara conferințelor unde e frumos să declarăm politically correct.
Înregistrările le puteți găsi aici:
- //www.privesc.eu/widget/live/78073
- //www.privesc.eu/widget/live/78075
- //www.privesc.eu/widget/live/78076
- //www.privesc.eu/widget/live/78077
- //www.privesc.eu/widget/live/78078
Au mai scris hoinaru.ro, zoso.ro