Ce ar fi însemnat o prezență la vot cu 10% mai mare

Urmărind evenimentele din ultima perioadă și observând soluțiile pe care le propun unii sau alții, m-am gândit să văd dacă nu cumva această situație se putea evita. Prin asta mă refer la situația în care nici un partid nu are majoritate, ceea ce ar fi făcut foarte dificil spre imposibil să se întâmple situația actuală.

 

M-am apucat și am studiat rezultatele de pe bec.ro. PSD-ul se știe că-și mobilizează foarte bine electoratul, aproape toți cei care au avut PSD ca opțiune, au votat. La ultimele alegeri, PSD a oscilat între 3 și 3.6 milioane de votanți, cu puțin peste 3.2 milioane la cele din decembrie 2016.

 

Prezența la vot a fost de 39.49%, așadar o prezență cu 10% mai mare ar fi fost 49.49% ceea ce ar fi fost foarte posibil. În România am avut alegeri și cu peste 50% prezență la vot, deci putem vorbi despre o situație care ar fi putut să existe.

 

Cei 10% de votanti în plus ar fi fost repartizați aproape total către celelalte partide, ținând cont de mobilizarea electoratului PSD. Totalul numărului de votanți a fost 7.212.022 însă dacă am fi avut o prezență la vot de 49.49%, numărul acestora ar fi fost de aproximativ 9.038.791. Ținând cont că numărul votanților PSD ar fi rămas aproape constant, atunci procentul cu care PSD ar fi ieșit din alegeri este de aproximativ 35-36% ceea ce le-ar fi distrus majoritatea pe care o au acum și care le permite să facă cam tot ce doresc.

 

Câteva idei pe același subiect:
1.Repet ce am scris aici. Am fost prin piață și am văzut tineri frumoși cu câini de luptă fără botniță. Tineri frumosi care aruncau gunoaie pe jos - am înțeles că există voluntari care fac curat după, dar ideea este să nu facem noi mizerie. Hai să începem schimbarea cu noi individual și apoi să ne uităm la ceilalți.

 

2.Lumea se uita ciudat la mine când le-am spus că de fapt ce se întâmplă acum nu afectează punctual pe cei care protestează. Și chiar așa este. OUG-urile cu pricina nu afectează direct pe nimeni din piața Victoriei. Nu contest că este greșit, doar că ... așa ajungem la punctul 3.

 

3.Oamenii încă se miră și aud replici de genul: "Păi vor să fure?!" sau "Păi au zis că nu vor face asta!". Dragilor, de 27 de ani asta se întâmplă. Dacă eu vă promit un "unicorn roz" și apoi aflați că nu există, sunt eu vinovat că v-am păcălit sau voi că ați crezut?

 

4.Mă apucă nervii când văd oameni care nu au votat cum sunt ridicați la rang de eroi acum că protestează. Tipic societății noastre. Iar rezultatele le vedem cu toții.

 

5. Oameni care strigă sau susțin că ei nu vor democrație ca răspuns la afirmația mea cum că PSD a fost ales total democratic și este anormal să cerem modificarea unui sistem care funcționează doar pentru că nu a ieșit cum doream noi. Asta în condițiile în care în 89 s-a murit pentru acest sistem democratic.

 

6.Continuarea punctului 2 - eu i-aș lăsa în pace, să vedem ce fac. Problema este că întotdeauna ne-am situat în jurul echilibrului. Zice PSD că vin 1 milioan de oameni - lasă-i să vină. Vrea PSD-ul să elibereze pușcăriașii - lasă-i. Afectați vor fi întâi cei din clasele sociale care votează predominant PSD. Iar orice luptă de contracarare a acțiunilor PSD nu face decât să ascundă sub preș adevărata situație în care ne-am regăsi daca i-am lăsa să facă tot ce vor. Iar asta cred că este singura soluție, să-i lăsăm să facă ce vor pentru ca lumea să vadă exact care sunt repercursiunile.

 

time for a change

Poza Pixabay