Clubul Colectiv - un episod din care nu cred că vom învăța ceva

#Colectiv


Realitatea este dură și greu de acceptat. Iar titlul de mai sus poate părea dur în contextul evenimentului care tocmai a avut loc.

 

Este încă un eveniment nefericit care confirmă haosul în care se află România. Haos al serviciilor medicale, publice, primării, al felului în care se rezolvă totul la noi. Cu o mică "atenție".

 

Nu îndrăznesc să mă gândesc cum ar fi tabloul unui avion prăbușit sau al unui accident feroviar, dacă aproape 200 de victime ne-au blocat sistemul de urgență.

 

Se desprind câteva idei destul de clare:

 

1. Ideea de business - Legi avem, dar nu se aplică. Vrei să fii patron, ai de respectat niște legi. Ai noștri încep să se dea loviți, să se vaite, să evite legile, totul cu complicitatea clienților. Statul este vinovat pentru că ei, patronii, au o viață grea. Eu spun că trebuie să respecți regulile mai ales când lucrezi cu publicul. Dovadă că pompierii nu știau de existența acestui Club.

 

Mă aștept să urmeze episodul prăbușirii Centrului vechi, pentru că situația se știe de ani de zile. Patronilor nu le pasă. Patronilor le pasă de costuri și au folosit materialele cele mai ieftine deși știau că nu erau ignifugate. Pentru asta merită să putrezească în pușcărie.

 

Când vin autoritățile în control, oamenii sar pe ei. A se vedea cum au sărit vamaioții pe ANAF (link) și cazul clienților magazinului de carne pe care de asemenea îl inchidea ANAF-ul. Problema lor erau autoritățile care își făceau treaba și încercau să îi protejeze.

 

Acum hai să încercăm un exercițiu de imaginație. Nu există în București (cred că nici în țară) vreun club sau local care să respecte toate normele de funcționare. Dacă ar fi închise de către autorități, oare căte proteste am vedea? Proteste ale tinerilor care rămân fără locuri de distracție, nu contează în ce condiții.

 

Nu era de datoria clienților să verifice dacă clubul are toate avizele, este puțin deplasat. Autoritățile erau responsabile să nu îi lase să-și desfășoare activitatea. Însă acum publicul știe. Vine Decembrie, vin petrecerile de Revelion.


Dar lumea uită când privește oferta. Oferta de Revelion, care datorită acestui accident, acum va trebui să fie puțin mai bună. Doar oferta va fi mai bună, pentru că mă indoiesc că vreun club va lua măsurile necesare și toate avizele.

 

Cluburile vor fi pline fără îndoială.

 

2. Normele de funcționare - intră în legile de mai sus. Normele spun că un asemenea local ar fi trebuit să fie dotat cu sistem automat de stingere al incendiilor, aspersoare, stingătoare de incendii și minim 6 ieșiri de siguranță. Clubul Colectiv nu avea nimic din toate astea. Pentru că sunt costuri și până la urmă "merge și așa". Dai o atenție unui inspector, fugi de controale și mergi pe burtă. Așa se întâmplă peste tot. Până te lovește ghinionul.

 

Clubul avea însă o autorizație de funcționare de la primăria sector 4, de la Piedone. Cum a luat-o fără avizul pompierilor?!

 

3. Drepturi prea multe - am tot scris despre asta și încă susțin ideea. Pompierii spun că accesul le-a fost îngreunat de mașinile parcate și au avut probleme cu proprietarii în momentul în care au încercat să le mute. Pentru că ei sunt proprietari și nu-i așa, nu ai ce să le faci. Într-o altă țară cu apă caldă mai multă s-a întâmplat așa:


Primăria din Viena a decis să ridice mașinile parcate neregulamentar încă din anul 1974, dupa ce o femeie a murit într-un incendiu pentru că pompierii nu au putut ajunge la timp din cauza unor mașini care blocau strada. Detalii aici.

La noi au murit până acum 27 de tineri si peste 100 răniți. Știu, aveți mașină și nu aveți unde să o parcați. Stați liniștiți. Nu va lua nimeni măsuri, mai ales că urmează alegeri. Iar noi poporul nu avem destul curaj și ne revoltăm pe Facebook. Voi reveni cu subiectul la următoarea tragedie în care autoritățile nu vor putea să ajungă.


A doua problemă a drepturilor este legată de fumatul în asemenea spații închise. Sistem cu detectoare de fum într-un local unde este plin de fum?! Ah, sună cam ciudat nu? Nu ar avea cum să funcționeze. Spune-le oamenilor că interzici fumatul în spațiile închise și iar te trezești cu un protest. E dreptul lor să fumeze. Na belea, să găsim o soluție să se instaleze un sistem de detecție fum dar să nu se activeze la fumul de tigară. Sau mai bine ne abținem 2 ore cât durează un eveniment și iesim afară dacă vrem să fumăm. Nu-i așa că pare puțin mai civilizat?

 

4. Monica Pop a declarat că sunt victime și de 14 - 16 ani - asta este o altă mare problemă. Accesul minorilor datorită nepăsării parinților și îngăduința cluburilor.

 

Poate toate aceste măsuri par complexe și greu de implementat. Însă sunt gândite să elimine pe cât posibil evenimente de acest gen. Dacă toate aceste norme salvau o viață, era de ajuns. Ar fi meritat toate investițiile.

 

O parte din vină o avem toți. Toți cei care nu luăm atitudine și nu sesizăm orice neregulă. Toți cei care închidem ochii și poate ne bucurăm că polițistul ne-a lăsat să plecăm doar cu o amendă "de centură".

 

Vreau să văd solidaritate și că publicul își va cere drepturile, drepturi de care depinde viața lor. Vreau să văd cluburile goale până își rezolvă problemele cu avizele și siguranța publicului. Dar nu se va întâmpla așa. Pentru că oferta cu 2 shoturi gratuite este greu de bătut. Și până la urmă, care sunt șansele să se întâmple ceva?! Uite că uneori se mai întâmplă.

 

Am fost surprins să văd mobilizarea oamenilor pentru donarea de sânge și a medicilor voluntari.

 

Îmi doresc ca cei care au murit în acest accident vor fi niște eroi și datorită lor se va schimba ceva. Dar cred ca îi vom dezamăgi.

 

A scris si Zoso - daca sunteti in stare, vedeti cele doua poze.