Online-ul în 2015 și tehnologiile anilor 90

Chrome NPAPI


Zilele trecute a fost un zumzet pe web legat de lansarea Chrome 45 și dezactivarea completă a NPAPI. Mai multe despre NPAPI găsiți pe Wikipedia, aici: https://en.wikipedia.org/wiki/NPAPI


Netscape Plugin Application Programming Interface (NPAPI) is a cross-platform plugin for web browsers. It was first developed for Netscape browsers, starting in 1995 with Netscape Navigator 2.0, but was subsequently adopted by other browsers.

Evoluția în domeniul tehnologiei este una dintre cele mai rapide. De foarte multe ori este mai ușor să rescrii de la zero ceva decât să stai să updatezi codul sau să-l patch-uiești. Între timp apar standarde și tehnologii noi care ne permit să facem lucruri noi sau le îmbunătățesc pe cele pe care le puteam face deja.

 

Era o vreme când Flash era rege, nu puteai face nimic fără el. Apareau site-uri în Flash, reclamele erau în Flash, conferințele video se bazau pe Flash. Acum avem HTML5 și posibilitatea de a reda video și de a avea conferințe peer to peer direct din browser. Totul mult mai rapid și mai securizat. Asta înseamnă însă că Flash-ul își trăiește ultimele zile. O bucată de software care a ajuns ciuruită de vulnerabilități și peticită de Adobe încat nu mai vezi decât cusăturile. Ca să nu mai spun de performanțele dezastruoase pe terminalele mobile.

 

Cei de la proiectul Chromium au înțeles problemele cu NPAPI și au decis o strategie pentru a-l dezafecta. Asta se întâmpla în Septembrie 2013. Puteți citi aici: Saying Goodbye to Our Old Friend NPAPI 


But the web has evolved. Today’s browsers are speedier, safer, and more capable than their ancestors. Meanwhile, NPAPI’s 90s-era architecture has become a leading cause of hangs, crashes, security incidents, and code complexity. Because of this, Chrome will be phasing out NPAPI support over the coming year.

V-ați aștepta ca dezvoltatorii să se apuce de treabă să rezolve problema, nu? Ei bine nu s-a întâmplat asta. Începând cu versiunea 42 a lui Chrome, NPAPI era dezactivat însă putea fi activat dacă se dorea. La versiunea 45, NPAPI nu mai poate fi activat renunțându-se definitiv la el.

 

Așa a pornit valul de oameni care au început să "mulțumească" Chrome pentru că nu mai pot vedea video sau folosi diverse plugin-uri. Chiar nwradu.ro a avut un status, un tip tehnic care mă așteptam să știe cum functionează toate astea.

 

Așa cum am zis și aici: Cum au ajuns ad-block-erele în lumina reflectoarelor 


Pentru că schimbarea nu se poate impune decât prin măsuri mai drastice.

Dacă te lași pe mâna utilizatorilor ... te-ai ars. Spune-le că site-ul pe care au intrat este virusat și dă-le opțiunea de a alege dacă să intre sau nu. Toate astea pentru un film piratat sau o poză cu o pisică.

 

Iar dacă intră să le aducem înapoi interfața IDE, portul serial și Flash-ul ...