Upgrade spoturi de la bec cu halogen la LED
Având 9 spoturi în bucătărie aproape săptămânal unul dintre ele avea probleme. Asta pentru că becurile cu halogen sunt foarte sensibile, este de ajuns să le fi atins și dacă grăsimea de pe deget rămâne pe ele vor avea o viață foarte scurtă.
Becurile cu halogen funcționează puțin altfel decât becurile clasice cu filament. Filamentul lor se regenerează în interiorul becului. De aceea o mică pată de grăsime, chiar de la o atingere, generează o zonă de temperatură neuniformă și filamentul nu se mai poate regenera corect urmând a se arde rapid.
Sătul de meșterit săptămânal la spoturi am zis că trebuie să fac pasul la LED.
Spoturile sunt la 12V și suportă o putere maximă de 20W, asta în cazul celor cu halogen, pentru că LED-urile consumă și generează mai putină căldură. Becul cu halogen era cu soclu G4, 12V, 20W și 200 lm.
lm înseamnă lumeni și reprezintă o unitate de măsură a cantității de lumină (Wikipedia) iar după asta ne vom ghida când vom căuta varianta LED (Wikipedia).
Pentru că dacă ne luăm după puterea electrică (20W) nu vom putea găsi aceeași valoare în lumeni deoarece sunt tehnologii diferite.
Varianta LED este tot soclu G4, 12V dar consumul declarat este de 6W (consumul real pare să fie cam 1.5W, măsurat cu 2 aparate și-mi dă 120-130mA la 12V). Însă are aceeași cantitate de lumină generată - 200 lm. Asta pentru că LED-urile sunt mult mai eficiente energetic și cu un consum de curent mult mai mic decât al becului cu halogen sunt capabile să genereze aceeași cantitate de lumină.
Acesta este un bec LED care folosește tehnologia COB (chip-on-board) (Wikipedia) și putem vedea mai jos cum au reușit să pună 12 LED-uri într-un ambalaj atât de compact.
Avantaje:
- consum de energie mult redus
- mult mai puțină căldura degajată
- costul exploatării - deși prețul inițial este de 2-3 ori mai mare decât al unui bec similar cu halogen, pe termen lung este mai avantajos
Puteți găsi mai multe becuri LED G4 aici.